Van spinning rust naar Flash SAN?

Door Hans-Friedrich Meerholz

Opslagsystemen bestonden tot voor kort uit een verzameling van veel disks, wat decennia lang een prima oplossing was. Volgens Hans Friedrich Meerholz van Avensus MCS ligt daar echter niet de toekomst. Die ligt volgens hem in storage-oplossingen met SSD.

Een Flash SAN biedt veel voordelen ten opzichte van de zogenaamde “spinning rust”, ofwel de disks met draaiende onderdelen. SSD levert een veel hogere performance, minder uitval en een hoge opslagdichtheid per rack-eenheid.

De SSD (solid state disk) is eigenlijk geen disk maar een vorm van snelle geheugenchips, die supersnel informatie leest en schrijft. Je hoeft voor de performance geen rekening meer te houden met het aantal disks, maar alleen met de dataopslag die je nodig hebt”, aldus Meerholz.

Slimme software

Volgens Meerholz is een Flash SAN voor on-premise toepassingen de toekomst, maar dat is niet alleen vanwege de verbeterde performance. Ook slimme software speelt daar een rol in. Zo zijn er technieken ontwikkeld, waardoor bestanden nog efficiënter worden opgeslagen. Bovendien biedt deze software de integratie met een hybride opslag in de Cloud.

Nu steeds meer bedrijven veel data naar de Cloud brengen en niet meer alles on-premise bewaren, is dat een belangrijk onderwerp. Klanten hebben nu de mogelijkheid een combinatie te kiezen van performance on-premise en opslagcapaciteit in de Cloud, waardoor investeringen in opslag er anders uitzien dan in het verleden”, aldus Meerholz.

HCI = Hyper Converged Infrastructure

De combinatie van een alles-in-één server-, storage- en virtualisatie-platform, is de next step voor een schaalbaar en modulair opgebouwd IT-platform. HCI biedt een scherpe TCO, eenvoud van beheer en flexibiliteit.

Wil jij ook over naar een All Flash SAN of een HCI-omgeving ?Neem dan eens contact met ons op en we praten u graag bij.

Avensus - Hans-Friedrich Meerholz

Hans-Friedrich Meerholz
Director Managed Cloud Services

Avensus Nederland BV

Almere

Delft

Wilt u op de hoogte blijven van het laatste nieuws? 
Schrijf u dan in voor onze driemaandelijkse mailing!

mautic is open source marketing automation