End User Experience maakt de werkplek

Door Hans-Friedrich Meerholz

Er zijn allerlei vormen van werkplekken. Iemand kan op een iPad of een PC/Laptop met Windows 10 werken, maar er zijn ook bedrijven die bewust kiezen voor een centrale beheerder Desktop die aan de gebruikers wordt aangeboden. Volgens Hans Friedrich Meerholz wordt er echter te weinig gekeken naar de eindgebruiker bij het ontwikkelen van zo’n werkplek.

“Organisaties kijken de afgelopen jaren vooral naar hoe ze hun werkplek op basis van technische functies in kunnen richten, zonder al te veel rekening te houden met de eindgebruiker”, stelt Meerholz.

Natuurlijk kan een werknemer geen eisen opleggen aan een bedrijf qua werkplekken. Maar de ervaring van de gebruiker, bepaalt wel hoe gelukkig hij of zij is. En hoe gelukkiger de gebruiker, hoe efficiënter hij of zij is. Een werkplek met een goede end user experience is dus van belang.

Soorten werkplekken

De huidige manier van werken levert een aantal problemen op. Zo hebben gebruikers op kantoor een andere end user experience dan ze gewend zijn wanneer ze vanuit huis werken. Daarnaast krijgen ze volgens Meerholz soms meer dan nodig is.

Volgens hem hangt van het type gebruiker af welke werkplek er voor diegene nodig is. “Je hebt bijvoorbeeld mensen die alleen maar Office, e-mail en een financieel pakket nodig hebben en flexibel willen werken qua tijd en plaats. En er zijn medewerkers die op een locatie, met meer applicaties en op vaste werktijden werken. Toch krijgen ze dezelfde werkplek, waardoor er verschillende gebruikerservaringen ontstaan.

Werknemers hebben dan ook harde en zachte eisen aan hun werkplek. “De harde factoren zijn: is het snel, werkt het goed en kan ik er mee overweg. Daarnaast heb je de zachte factor: is het voor mijn werk de beste werkplek die bij mijn informatievoorziening past?”

Minder laptops nodig

Als voorbeeld geeft Meerholz een klant waar hij adviseert . “Een organisatie met 600 gebruikers en 500 desktops/Thin Clients verdeeld over verschillende locaties. Zij vroegen zich af of een centrale desktop image nog wel bij de tijd is, ook rekening houdend met het aanbod van SAAS-applicaties uit de Cloud.”

Het hangt natuurlijk van de organisatie af wat er nodig is. “In bovenstaand geval is het bijvoorbeeld niet zo nodig dat iedereen nog een eigen krachtige laptop heeft. De mensen werken van 8 tot 5 op kantoor, gebruiken 3 applicaties en meer hebben ze niet nodig. Die mensen gaan daarna naar huis, waarna er een andere part-timer komt die op hetzelfde apparaat kan inloggen en hetzelfde werk kan uitvoeren.”

Er is dus geen eenduidig antwoord op welke werkplek en welke end user experience voor jouw organisatie het beste is. Avensus MCS kan echter helpen om daar achter te komen, stelt Meerholz. “We denken mee met de organisatie. We kijken naar de functionele behoefte die de klant heeft, de verschillende gebruikersprofielen en die vertalen we naar de werknemer.”

Meer updates ontvangen? Schrijf je dan nu in voor onze nieuwsbrief

Avensus - Hans-Friedrich Meerholz

Hans-Friedrich Meerholz
Director Managed Cloud Services

Avensus Nederland BV

Almere

Delft

Wilt u op de hoogte blijven van het laatste nieuws? 
Schrijf u dan in voor onze driemaandelijkse mailing!

mautic is open source marketing automation